Ungvári vár

A vár első írásos említése a Gesta Hungarorumban szerepel. A vulkanikus Várhegyen, Ungvár szívében a legjelentősebb történelmi emlékhely és turisztikai látványosság. A várkastélyban található a Kárpátaljai Honismereti Múzeum és Képtár, a várkertben sétálva pedig sok különleges szoborral találhatjuk magunkat szembe.

Görög katolikus székesegyház és püspöki palota

Az ungvári görög katolikus székesegyház és a hozzá tartozó egykori püspöki palota Kárpátalja legszebb műemlékei közzé tartoznak. A palota barokk stílusban épült, a XIX. században azonban késő klasszicista stílusú átalakításokat végeztek rajtra, kibővítették. Belső termeiben megmaradt a barokk freskók egy része. Történelmi jelentőségű épülete ez megyei székvárosunknak. A napóleoni háborúk idején, 1805-ben, ugyanis ide menekítették a budai várból a koronázási ékszereket.1805. december 9-ről 10-re virradó éjjelen az ungvári püspöki palota egyik termében őrizték.

Botanikus kert

A botanikus kertet, mint a kertész- és parkkultúra egyedülálló létesítményét, melyben több mint 3900 szabadtéri és mintegy 1110 üvegházi növény található benne. Az őshonos növényeken kívül olyan növénykülönlegességek is megtalálhatóak itt, mint a bambuszt, a cukornád, a japán akác és sok más ritka növény.

Skanzen

Az ungvári vár közvetlen közelségében található Kárpátalja egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma, melynek területén egy hurkot alkotó úton sétálhatunk végig és csodálhatjuk meg a tájegységekre jellemző népi építészeti örökségünk részét.