Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum

 A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban látható a magyar XVII-XX. századi művészet legbőségesebb kollekciója, ami a közös történelem emlékének köszönhető. Sehol máshol Kárpátalján nem található ehhez hasonló gyűjtemény, amelyben Munkácsi Mihály, Révész Imre, Torma János, Molnár Pál, Mednyánszki László és más festők alkotásai láthatók.

Nyitvatartás:

Kedd-Vasárnap: 08:30-16:30

 

Elérhetőség

Cím: Zhupanadska tér 3

Tel: +38 0312 614 438

E- mail: muzeumart@gmail.com

Web: http://bokshaymuseum.com.ua/en/

 
 

 

 

Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Honismereti Múzeum

A Kárpátaljai Honismereti Múzeum alapjait Lehoczky Tivadar (1830-1915) teremtette meg, aki hosszú és fáradhatatlan munkát folytatott a terület múltja, történelme, kultúrájának megismerése és megismertetése terén. Az ő hagyatéka képezi a múzeum kiállítási anyagának az alapját. A múzeum gazdag történeti, régészeti, népművészeti, természettudományi részlegekkel várja a látogatókat. A megyei helytörténeti múzeum szakemberei évente több ideiglenes, különböző témáknak szentelt kiállítást szerveznek.

 A múzeum munkatársai:

Rónay Andrea – tudományos titkár
Ruszin Valéria – történeti főosztály fővezetője
Klisza Krisztina – restaurációs osztály vezetője
Delehán Mihály – igazgatóhelyettes
Petki Erzsébet – pénztáros

 

Elérhetőségek

Cím: Kápitulyna út 33.

Tel: +38 0312 614 609

Kárpátaljai Megyei Filharmónia

A vörös és sárga klinkertéglával burkolt, gazdagon tagolt, jellegzetes derűs színű neo-mór jellegű nagyzsinagóga épüle ad otthont a megyei Filharmóniának, mely Ungvár központjának egyik meghatározó eleme, művészeti, koncert és hangversenyteremként működik. Fellépési helyet biztosít a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának, helyi, magyarországi és nemzetközi művészeknek, magyar zeneiskolák, zeneművészeti szakköyépiskolák növendékeinek. A Filharmónia kamarazenekara a Magyar Melódiák Együttes.

 

Elérhetőségek

Cím: Színház út 10.

Tel: +38(0312)613322 

E-mail: mail@philarmonia.uz.ua

 

A város nagyrendezvényei

Bercsényi Feszt - a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet Kárpátalja történelmi régióiban megrendezett fesztiváljainak egyike az ungvári BercsényiFeszt. Eddig három egymást követő évben idézték meg Bercsényi Miklós főispán korát a szervezők Bercsényi ungvári várának udvarán. A rendezvény sok érdeklődőt vonzott, akik megismerkedhettek  a korabeli magyar viseletekkel, népzenével, néptánccal, fegyverekkel és kézművesmesterségekkel egyaránt.

 

hUNGary Fest -  az Ung folyó partján a magyar kultúra jegyében zajló kétnapos zenés-kulturális-gasztronómiai fesztivál idén negyedik alkalommal kerül majd megrendeyésre. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa  a hUNGary FESTet azzal a céllal szervezi, hogy nemzetiségtől függetlenül mindenki megismerhesse a magyar kultúra egyedülálló értékeit. Aki kilátogat a színes rendezvényre, betekintést nyerhet a magyar népzene, illetve néptánc sokszínű világába, de a hagyományos kézművesmesterségekbe és a konyhaművészetbe is.

 

Diákfesztivál - a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szüvetsége az Ungvári Nemzeti Egyetem 2014 óta rendezi meg a diékfesztivállal záródó diákhetét. Több napon át zajló sportnap, paintballverseny, éjszakai kalandtúra, tudományos vetélkedő, táncház és egy őrületes táncdal fesztivál hozza össze minden év májusában a magyar, ukrán és külföldi országokból érkezett hallgatókat. A diáknapoknak rengeteg támogatója van, a magyar kormány mellett a helyi érdekvédelmi és oktatási szervezetek is segítséget nyújtanak a kivitelezésben, ami azt támasztja alá, fontos a fiatalsággal foglalkozni és erőforrásokat fektetni beléjük.